Overbeharing/ongewenste haargroei

Wist u dat ongewenste haargroei één van de meest verborgen gebleven problemen van deze tijd is?

Ongewenste haargroei kent verschillende vormen.

Ongewenste haargroei

In medische termen wordt onderscheid gemaakt in hirsutisme en hypertrichose. Ook kan er sprake zijn van ongewenste haargroei zonder medische oorzaak.

Hirsutisme

Wanneer er sprake is van overmatige haargroei op plaatsen waar normaal alleen mannen haargroei hebben, zoals bijvoorbeeld in het gezicht, op de onderbuik of rondom de tepels kan er sprake zijn van hirsutisme. Lichte donsharen veranderen in dikkere en donkerdere haren. Hirsutisme wordt veroorzaakt door een storing in de hormoonhuishouding. Haren groeien bij zowel mannen en vrouwen onder invloed van mannelijke hormonen.

Overmatige haargroei

Wanneer het hormoongehalte te hoog is of de haarfollikels overgevoelig zijn voor het mannelijk hormoon, ontstaat overmatige haargroei in een mannelijke beharingspatroon. Er zijn ook aandoeningen waarbij er meer mannelijke hormonen worden aangemaakt, zoals bijvoorbeeld bij polycysteus ovarium syndroom (PCOS). PCOS is een aandoeningen waarbij cystes op de eierstokken aanwezig zijn en klachten ontstaan zoals een onregelmatige menstruatie. In veel gevallen is de overmatige haargroei erfelijk bepaald of wordt het veroorzaakt door medicatie.

Hypertrichose

Haargroei kan ook toegenomen zijn op plaatsen waar van nature al enige haargroei is, zoals op de armen en benen. De haren kunnen fijn van structuur zijn, maar in aantal toenemen en langer groeien. Bij deze vorm van overmatige haargroei kan sprake zijn van hypertrichose. Het ontstaan van hypertrichose is veelal erfelijk bepaald, maar kent ook andere oorzaken zoals bepaalde geneesmiddelen. Hypertrichose ontstaat meestal in de puberteit.

Ongewenste haargroei

Soms is er sprake van ongewenste haargroei op plaatsen waar normale haargroei aanwezig is, zoals de oksels en ter plaatste van de bikinilijn.