Huidoneffenheden

Op de huid kunnen verschillende oneffenheden aanwezig zijn, zoals steelwratjes, ouderdomswratjes en gerstekorrels.

Steelwratjes

Steelwratjes zijn goedaardige huidaanhangsels die ook wel fibromen worden genoemd. Deze komen meestal voor in de hals en in lichaamsplooien zoals de oksels en liezen. Er zijn verschillende vormen van steelwratjes, namelijk plat of gesteeld, licht of donker van kleur. Dermatosis Papulosa Nigra: steelwratjes in het gelaat bij donkere huidtypes.

Ouderdomswratjes

Deze goedaardige wratachtige plekjes worden ook wel verruca seborhoica genoemd. Meestal is er sprake van verheven plekjes die geel-bruin, grijs of donkerbruin/zwart van kleur zijn. Een exacte oorzaak voor het ontstaan van de ouderdomswratjes is niet bekend, echter is kan veelvuldige blootstelling aan de zon leiden tot het ontstaan van deze huidoneffenheden. De voorkeurslocaties zijn dan ook zonbeschenen delen, zoals het gezicht en het decolleté.

Gerstekorrels

Gerstekorrels zijn witte bultjes onder de huid, die lijken op puistjes. Deze huidoneffenheden worden ook wel milia genoemd. Door een opeenhoping van dode huidcellen en talg ontstaan er verharde propjes onder de huid die niet uitgedrukt kunnen zoals een puistje. Gerstekorrels ontstaan meestal in het gebied rondom de ogen.